Geleneksel Türk Gölge Tiyatrosu, Çin’de gösteriler, atölye çalışmaları ve özel bir sergiyle tanıtıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Trabzon Devlet Tiyatrosu sanatçılarından oluşan ekip, Çin’in Pekin ve Guangcou şehirlerinde Karagöz ve Hacivat etkinlikleri gerçekleştirdi.
Etkinlik Detayları
Pekin’de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, “Sihirli Lamba” adlı oyun sergilendi. Geleneksel Türk Gölge Tiyatrosu’nun yanı sıra Geleneksel Çin Gölge Tiyatrosu’ndan motif ve figürler içeren gölge oyunu gösterimi yapıldı. Çinli çocuklar arasında büyük ilgi gören oyun, iki kültür arasındaki estetik bağları hayal perdesinde canlandırdı.
Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği Müsteşarı Gözde Öztürk Bican, Karagöz ve Hacivat’ın ve Geleneksel Çin Gölge Tiyatrosu’nun topluma ilham verme ve eğitme misyonunu vurgulayarak, iki kültür arasındaki empati, anlayış ve saygıyı teşvik etme amacına dikkat çekti.
Türk ve Çin Gölge Oyunu Geleneği
Oyunun gölge karakterlerini canlandıran sanatçı Durulcan Yaman, Çinli gölge sanatçılarıyla tanışmalarında iki kültür arasında benzerlikler bulduklarını belirtti. Geleneksel Çin Gölge Tiyatrosu’nun 2 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu, Türk Gölge Tiyatrosu’nun ise 15. ve 16. yüzyıllardan beri var olduğunu vurguladı.
Gölge ustası Gürkan Eraslan, Uzak Doğu ve Çin’den İpek Yolu aracılığıyla Batı Asya’ya ve Anadolu’ya ulaşan gölge oyununu anlattı. Oyun tarzlarındaki farklılıkları ve benzerlikleri vurgulayarak, her iki tarzın bir araya gelmesinin keyifli olduğunu belirtti.